miercuri, 3 octombrie 2012


Moldova - amenințată de depopulare?

Până în 2016 populaţia Republicii Moldova va îmbătrâni evident, fapt ce va determina o criză demografică acută la nivel naţional, susţin experţii în domeniu. Fenomenul este influenţat de scăderea ratei natalităţii, creşterea mortalităţii, dar şi de exodul excesiv de forţă de muncă.
Criza demografică va fi condiţionată parţial de creşterea esenţială a numărului pensionarilor care, până în 2016, se va majora cu 30 la sută, prognozează demograful Valeriu Sainsus. Potrivit lui, există riscul ca persoanele apte de muncă să fie nevoite să facă efort dublu la locul de muncă pentru a întreţine persoanele în etate, lucru care poate duce la conflicte sociale. Fenomenul de îmbătrânire este condiţionat de creşterea duratei medii de viaţă, ceea ce înseamnă că populaţia care este la vârsta de pre-pensionare va creşte. Acest fenomen va contribui la scăderea productivităţii muncii, fapt ce vine în contradicţie cu nivelul de dezvoltare a economiei unui stat, spune Valeriu Sainsus.
Experţii propun mărirea treptată a vârstei de pensionare cu câte o lună pentru următoarea generaţie. Astfel, generaţia anilor 50 să iasă la pensie nu la vârsta de 62 ani, ci la 62 de ani şi o lună. Această întârziere va aduce economii în bugetul de stat de circa 300 mln lei, estimează Valeriu Sainsus.
Îmbătrânirea populaţiei R. Moldova are loc şi ca o consecinţă a reducerii natalităţii. Pentru creşterea naturală a populaţiei rata medie a natalităţii trebuie să fie de 2,1 copii pentru o femeie. Potrivit statisticilor, în prezent în Moldova rata natalităţii este 1,2-1,3 copii pentru o femeie. Pînă în anii 90 erau înregistrate circa 150 mii de naşteri anual. La ora actuală cifra este de 50-70 mii naşterii anual. Multe cupluri amână naşterea primului copil pentru mai târziu. Dacă numărul naşterilor va scade sub 50 mii anual, R. Moldova se va afla într-un dezastru de reproducere a populaţie, menţionează demografii naţionali.
Criza economică, dar şi remunerarea scăzută a muncii, favorizează orientarea populaţiei spre o migraţiei sistematică. Conform datelor Ministerului Dezvoltării Informaţionale, pe parcursul anului trecut din ţară au plecat pentru a se stabili cu domiciliul permanent în străinătate peste 7 mii persoane.
În politicile demografice accentul trebuie pus pe instituţia familiei. Aproape 30 la sută din populaţie nu pleacă din Moldova pentru că nu vrea să-şi părăsească familia. Instituirea unei „familii etalon naţional” (ambii părinţi şi doi copii) ar constitui principala pârghie de reducere a numărul divorţurilor, sunt de părere mai mulţi dintre specialişti. Noua politică demografică trebuie să fie una coerentă unde statul să-şi asume, cel puţin, a treia parte din toate sacrificiile pe care le face tânăra familie în creşterea unei generaţii.
În scopul stopării declinului demografic, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, a elaborat Strategia naţională în domeniul securităţii demografice în R.Moldova. „Strategia este pentru o perioadă de 15 ani şi va cuprinde un ansamblu de măsuri economice, sociale, culturale, care vor contribui, în cele din urmă, la ameliorarea stării demografice şi îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei”, a precizat Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.
Numărul populaţiei stabile a R. Moldova la 1 ianuarie curent era de peste 3,5 mln de locuitori, inclusiv 2 mln în mediul rural. Potrivit datelor Institutul Internaţional pentru Sisteme de Analiză Aplicată din Austria, se estimează că în anul 2130 în R. Moldova vor trăi doar 1,5 mln de locuitori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu