miercuri, 23 noiembrie 2011


Mama, da Ionel se bate!

Politicienii din Moldova au o misiune extrem de dificilă. Ei trebuie să guverneze o societate divizată, intolerantă şi veşnic nemulţumită. În aceste condiţii ei au nevoie de calm, maturitate şi strategii pe termen lung, dar se poartă exact ca noi – emoţional, demonstrativ, agresiv. Situaţia din Parlament nu se deosebeşte cu nimic de un troleibuz municipal în ora de vîrf. Mutre acre, obosite, oameni ce se calcă în picioare, bătrîne care privesc rău la tineri care şed pe scaun, privesc pe geam şi nu văd nimic în jur.

Deputaţii, din păcate, nu au înţelepciunea vîrstei lor. Sunt nişte copilaşi. Cu pofte, obide şi apeluri la autorităţi superioare. Unii se jeluie la televiziuni, alţii la ambasade. Explodează în replici emoţionale acolo unde se cere raţiune şi au probleme personale mai importante decît cele naţionale.

Alegerea preşedintelui este o prioritate majoră pentru Moldova. Vacanţa acestui post face ca orice act de guvernare să fie adhoc şi temporar. Face orizontul politic să fie de un an. Îndepărtează investitorii şi partenerii europeni. Ultimii o spun pe şleau: „Alegeţi măcar şi o păpuşă. În comparaţie cu reformele de fond pe care le aşteptăm de la voi în justiţie, economie, educaţie sau administraţie publică, alegerea preşedintelui este un simplu gest.”

Şi într-adevăr e un gest. Un gest care ar prelungi guvernarea AIE cu 3 ani. Dar pentru băieţeii din parlament gesturile şi vorbele sunt mai importante decît faptele.

De ce sunt deputaţii noştri supăraţi unii pe alţii?

Voronin e supărat pe Ghimpu pentru că îl numeşte cu cuvinte urîte. Pe Lupu pentru că l-a trădat. Pe Filat pentru că vrea Moldova fără Voronin. Tot AIE-ul pentru 7 aprilie. Pe Dodon pentru că s-a vîndut.

Ghimpu e supărat pe Voronin pentru că se numeşte comunist. Pe Filat pentru că e obraznic. Pe Lupu pentru că îi ocupă locul. Pe Dodon pentru că e bursuc. Pe Greceanîi pentru că e Zina-Carabina.

Filat e supărat pe Lupu pentru că Plahotniuc. Pe Ghimpu pentru că ţipă. Pe Voronin pentru că e şmecher. Pe Godea pentru că Viena.

Lupu e supărat pe toţi pentru că nu-i preşedinte. Inclusiv pe Plahotniuc e supărat şi chiar înjură din cauza asta. Pe Voronin e supărat că l-a numit doi metri de bulbuci. Pe Filat e supărat din cauza ratingului. Pe Ghimpu că-i fugăreşte electoratul rusofon.

Dacă nu i-ar arăta nimeni la televizor, politicienii noştri s-ar aşeza pe buci şi ar da din picioare plîngînd de milă. Toţi merită să fie acolo sus, în vîrful piramidei, printre nori şi zei, dar se bălăcesc într-o băltoacă politică din care de doi ani nu pot ieşi. Din cînd în cînd ies în faţa jurnaliştilor şi încep să-şi pună porecle: unu-i păpuşar, altul e pescar, al treilea e vrăjitor politic, altul e pupsik glamuros, unul umblă ca tuzik, altul linge kilometri de asfalt şi toţi se trimit unul pe altul la medic să se controleze la cap.

Nu de aşa lideri are nevoie o ţară cu nasul în glod.

Cînd va veni acea zi în care ne va fi dragă unul de altul?!

Mă tem că nu va fi ziua alegerilor...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu