marți, 22 noiembrie 2011



 La Chisinau, in Tara Vinului

 În dimineaţa zilei de 8 octombrie, observ o mare agitaţie în piaţa de la intrarea în „Moldexpo”. O fanfară poziţionată strategic lângă porţile Centrului Expoziţional interpretează marşuri, iar ansamblul folcloric „Crenguţa de iederă” întâmpină oaspeţii cu chioteasurzitoare. Bachus, zeul vinului, cu o coroană de frunze tomnatice căzută pe o tâmplă, îl serveşte pe Vlad Filat cu pâine şi sare. Prim-ministrul urmează să anunţe deschiderea oficială a sărbătorii Ziua Naţională a Vinului.
Vinurile Moldovei, scoase din categoria produselor alcoolice
Din cuvântarea rostită de prim-ministru de pe scena amenajată pe teritoriul Centrului Expoziţional aflăm că guvernul pregăteşte un proiect care să scoată vinul din categoria de produse alcoolice şi să-l introducă în categoria produselor agro-alimentare pentru ca, începând cu anul 2012, acest produs să fie scutit de accize şi timbre. Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, ne spune că vinurile Moldovei în curând vor ieşi sub un brand naţional unic, care va garanta autenticitatea produsului. În final, prim-ministrul îndeamnă cetăţenii să consume vin. „Se vorbeşte foarte mult de pieţele externe, spre care ne orientăm, dar este important ca şi la noi acasăsă consumăm ceea ce producem – vin moldovenesc de calitate”. Acestea fiind spuse, cea de-a zecea ediţie a sărbătorii Ziua Naţională a Vinului a fost declarată deschisă. A urmat prezentarea a patru zone geografice vinicole: Valul Traian – vinuri produse în sudul ţării, ŞtefanVodă – vinuri din sud-est, Codru – vinurile centrului şi Bălţi – ale nordului. Fiecare din aceste destinaţii este reprezentată la sărbătoare de anumite companii de vinificaţie.

Roşu sec de Voronin
La eveniment este prezent şi Vladimir Voronin care este convins că viitorul vinului moldovenesc este legat de piaţa rusească, unde, anterior, „erau exportate 80-90 la sută din vinurile moldoveneşti”. Curios este faptul că domnul Voronin nu este singurul Voronin prezent la sărbătoare. Este prezent şi un Voronin îmbuteliat. Acesta se numeşte Cabernet „Voronin”. De la stand aflăm că aceasta este o nouă marcă de vin moldovenesc, ediţie limitată, are un procent de alcool de 13,5 şi are şi o vechime de câţiva ani. Oricum, oaspeţii evenimentului ocolesc standul cu produsul „Voronin”, unicu vin pe care îl prezintă, deoarece cortul este îngrădit din cele patru părţi, având o mică deschizătură, care dă de înţelescă nu fiecare muritor poate intra şi gusta un roşu sec de „Voronin”. „Dacă este votcă „Putinka”, de ce n-am avea şi un vin Voronin? Interesant ce gust are…”,zice un trecător uimit.
Tulburelul în vogă
Mulţimea începe explorarea standurilor şi corturilor celor 54 de întreprinderi de vinificaţie unde fiecare doritor are ocazia să guste din vinurile expuse, să procure frigărui, mici şi plăcinte. Un vin matur, de calitate, poate fi cumpărat şi la 45 de lei, însă preţurile la bucate sunt mai puţin atrăgătoare. O sută de grame de frigărui costă 35 de lei, o porţie ajungând la 80-90 de lei, un cârnăcior costă 35 de lei, iar doi mici – 34 lei. Oricum, la tarabele cu grătare se formează cozi de vizitatori care aşteaptă şi câte jumătate de oră o porţie de frigărui.Cel mai băut vin şi cel mai cumpărat, ne spune Natalia de la compania de vinificaţie „Migdal P”, este proaspătul tulburel, preţul căruia este de 10 lei per litru. Dovada că tulburelul este cea mai solicitată băutură este că, după-amiază, oamenii nu mai aveau de unde cumpăra un tulburel roşu, cel mai căutat, iar cel alb, care îns ticla de plastic semăna a borş de casă, era mai puţin solicitat.
Vinul şi câinii
Din colo de vinuri şi bucate, un alt punct de atracţie pentru vzitatori îl constituie expoziţia de câini organizată în incinta pavilionului „Moldexpo”. Pe lângă mulţimea de oameni care ciocnesc pahare de plastic cu vin ghiurghiuliu, mai apare, din când în când, câte un om care duce în lesă un Cocker Spaniel sau un Ciobănesc German. Câinii frumoşi, îngrijiţi păreau derutaţi şi puţin speriaţi în mijlocul mulţimii petrecăreţe.Intrarea în pavilionul Moldexpo costă 35 de lei,  de aceea mă limitez să admir câinii de afară.
Sărbătoarea culminează cu un foc de artificii la ora 23, după care poliţia îi îndeamnă pe vizitatori să meargă acasă. Chefli ii mai zăbovesc la câte un pahar de vin şi se lasă cu greu convinşi sa meargă spre casă.
Duminică, 9 octombrie, a doua zi a sărbătorii „Ziua Naţională a Vinului”, la „Moldexpo” este pustiu. Ploile şi frigul au lăsat tarabele cu bucate la grătar fără clienţi, unicul cort la care se îmbulzeau oamenii era celîn care ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, şi ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, găteau şi împărţeau bucate gratis. Primul a gătit peşte şi aripioare de pui la grătar, înprivinţa cărora ministrul recomanda să fie consumate cu vin „Feteasca” alb. Al doilea a venit cu oala cu fasole şi ciolan de acasă.Oamenii au apreciat gestul miniştrilor şi au spus că, în realitate, miniştrii par mai omenoşi, iar la televizor – rigizi şi severi.
Totusi Vinule ste Adevărata Bogăţie a Moldovei! Pe mapamond conturul ţării noastre seamănă cu un strugure de poamă, iar viticultura este o adevărată carte de vizită a Republicii, fiind renumită pentru vinurile sale unice.
Europa Liberă:  adică doar beau?
„Beau, că de băut e mai ieftin.Omul care se respectă, om rămîne şi mănîncă şi bea că e sărbătoare.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu