sâmbătă, 12 ianuarie 2013


Sinceritatea, floare rară

,,Sinceritatea este o inimă deschisă. Puţini oameni o arată; de obicei ceea ce vedem este o imitaţie pusă pentru a prinde în capcană încrederea altora.” 
(La Rochefoucauld)
Multe s-au scris despre sinceritate, dar încă și mai multe se vor scrie, fiecare din noi, însă,  definind-o  în funcție de situația în care se află și de motivele care l-au făcut să-și aducă aminte de  acest termen. În general, sinceritatea nu este o trăsătură de caracter, ci o expresie a inteligenței. Tot mai des observăm cum acest principiu este ignorat sau chiar călcat în picioare, oamenii dorind, mai degrabă, să audă minciuni de la tine decât adevărul. 
Fiind și unul dintre modurile cele mai frumoase de a-i cuceri pe oameni, sinceritatea  trebuie cultivată în fiecare din noi, chiar dacă lumea în care trăim nu favorizează acest lucru. Iată și de ce, oamenii se conformează acestei situații, uitând cu desăvârșire sensul acestui cuvânt; mint, își ascund adevăratele sentimente ascunzându-se după o mască care de cele mai multe ori se află în contradicție cu caracterul persoanei. Astfel, ne complicăm viața, devenind egoiști, fățarnici și mândri, ne însigurăm, iar mai apoi ne întrebăm unde am greșit.
Cum vrei ca ceilalți să fie sinceri cu tine când  îi minți în față? Cum să te iubească cineva când nu știi să-ți exprimi trăirile într-un mod cât mai cinstit? Cum să reușești în viață când nu ești sincer cu sine însăți?
Ar trebui să fim mai sinceri, ar trebui să acordăm mai multă importanță adevărului, ar trebui să uităm ce este minciuna și ar mai trebui să citim ce a scris Eliade despre sinceritate:
,,Mi se pare că foarte mulţi oameni îşi fac despre sinceritate o idee atît de puţin clară, încît ajunge mai degrabă o superstiţie. Se spune: a fi sincer înseamnă a nu ascunde nimic celuilalt, a nu măslui nimic, a te deschide de tot. Exact; dar criteriul acestei sincerităţi îl are întotdeauna celălalt, nu tu. Eşti considerat sincer nu “cînd nu ascunzi nimic” celuilalt – ci cînd nu ascunzi ceea ce se aşteaptă de la tine să nu ascunzi. Este paradoxal, dar aşa e; sinceritatea ta se verifică nu prin tine, ci prin celălalt. Eşti sincer numai cînd spui ceea ce vrea şi ceea ce se aşteaptă altul de la tine să spui.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu